FAQ

Regelmatig worden ons  vragen gesteld die wellicht ook voor andere klanten interessant zijn. Daarom hebben we de meest voorkomende vragen hieronder samengevat.

De Wiskie lijkt troebel, hoe komt dat en is dat de bedoeling?

Door het lageren op eikenhout komen allerlei stoffen in de Wiskie terecht en bij het distilleren ontstaan vet-achtige alcoholverbindingen die de Wiskie iets troebel maken. Je kunt na verloop van tijd zelfs een bruin bezinksel in de fles hebben.
Dat zijn natuurlijke en volkomen ongevaarlijke stoffen die na het filteren toch in de Wiskie blijven omdat ze zo klein zijn. Veel merken hanteren een “chill filtering” waarbij whisky wordt gekoeld tot het vriespunt van water en de troebelheid samenklontert en wel uitgefilterd kan worden. Dit verwijdert echter ook voor een belangrijk deel smaakstoffen en dat willen we niet. Gerlachus Wiskie is een volledig natuurlijk product en mag best een cosmetische afwijking hebben ten gunste van de smaak.

Wat doen jullie allemaal in de Wiskie?

Gerlachus Wiskie wordt gemaakt van enkel gerstemout (licht gerookt), water en gist. We voegen na het distilleren geen glycerine toe om het mondgevoel te verbeteren en we doen er ook geen kleur- of smaakstoffen bij. Menig fabrikant doet dit wel maar wij houden ons product graag puur. We stoppen er dus helemaal niks extra’s in, alleen liefde voor ons product en dat proef je.

Waarom maken jullie maar zo weinig Wiskie? Het is voortdurend uitverkocht…

De capaciteit van de brouwerij en stokerij is medio mei 2015 fors vergroot. Daarmee kunnen we 4x zoveel produceren als voorheen en is het rendement ook nog iets opgekrikt. Alleen is door het succes het aantal klanten meer dan verviervoudigd dus we blijven een beetje met hetzelfde fenomeen zitten van meer vraag dan aanbod.
De stookmeester heeft meer werk dan alleen stoken en besteedt maximaal tijd aan dit proces om zo alle liefhebbers te kunnen bedienen. Wees echter niet bang om te vragen en laat een berichtje achter op onze website. Zo krijg je voorafgaand aan de volgende botteling(en) een nieuwsbrief en kun je je inschrijven voor een of meer flessen, net als de slijterijen. Zo heeft iedereen evenveel kans om een fles lekkere Wiskie te bemachtigen. En dan zijn er natuurlijk nog de slijters en horeca waar je onze Wiskie met een beetje geluk kunt krijgen. Je kunt ook een cadeaubon kopen die recht geeft op een fles Wiskie uit een volgende batch; leuk om cadeau te doen aan een ander… of jezelf.

Wiskie… whisky… wat is het nou? Je mag het toch helemaal geen whisky noemen?

Whisky moet volgens de Europese wetgeving minimaal 3 jaar gelagerd zijn geweest in een eiken vat. Dat zegt niets over de kwaliteit maar heeft allerlei historische redenen omtrent de belastingen, de verkrijgbaarheid van gerst en tarwe en het stimuleren van de verkoop van houten vaten door tonneliers en natuurlijk de bescherming van de soortnaam, een lobby waar de Schotten blijkbaar succesvol in zijn geweest.
Een lange lagering zorgt doorgaans voor een betere smaak, wat voor iedereen weer anders is. Wij noteren daarom niet op de fles hoe oud de Wiskie is, we weten wel dat hij de juiste smaak heeft. En als we het over onze eigen Wiskie hebben, noemen we ‘m Wiskie en hebben we het over whisky in het algemeen dan is het whisky. Duidelijker kunnen we het niet maken, maar je proeft het meteen als je een Wiskie krijgt voorgezet.

Hoe oud is Gerlachus Wiskie dan?

Onze Wiskie is momenteel gemiddeld 6 maanden oud. Door de lagering in kleine vaten is het contact met het eikenhout optimaal en verloopt de rijping snellen dan in vaten van 700 liter. Daarnaast gebruiken we een procedé dat de rijping in houten vaten nabootst en versnelt, het geheim van de smid. De Wiskie wordt pas gebotteld als de smaak naar wens is, hoe lang dat ook moet duren!

Inmiddels zijn de eerste vaten gevuld die 3 jaar zullen blijven liggen zodat we tegen die tijd twee soorten whisky hebben. Hoe moeilijk het ook is om er vanaf te blijven, het eerste vat gaat pas op 7 september 2018 open!

Maken jullie de Wiskie helemaal zelf?

Helemaal zelf en met een zelfgebouwde stookketel. We kopen alleen de gerst en de gist in en de rest van het hele proces gebeurt door ons zelf. Zo houden we de smaak en de kwaliteit in de hand en durven we met een gerust hart onze gasten een lekkere Wiskie voor te zetten.

Hoe zit dat met “Niet voor broekventen”?

StMichel
Gerlachus maakt bier en whisky en doorgaans is dat zwaar spul. Zo maken we geen pils of radler (dat is ook geen bier maar meer limonade) en beperken we onze doelgroep tot mensen die houden van een stevige tiet bier of een straffe shot Wiskie. En dan is onze doelgroep dus geen slappe hap, niet voor broekventen dus.
Deze slogan stamt uit de begin jaren-80 en werd gebruikt door het sigarettenmerk St Michel, een Belgisch merk van straffe sigaretten zonder filter (op het plaatje met filter overigens).

Niet dat wij roken promoten, in tegendeel, maar de slogan is treffend en zodoende hebben wij die “geleend”.

 

 

 

Mijn vraag staat er niet bij…

Stel je vraag via het contactformulier en je krijgt binnen 2 dagen een eerlijk antwoord.