Stokerij

De Gerlachus Stokerij is een van de weinige whiskystokerijen die Nederland rijk is. Het is tegelijk de kleinste officiële graandistilleerderij van het land en de enige in Limburg die eigen producten voor consumenten verkoopt.

Gestart in 2002 met het brouwen van alleen bier is anno 2017 de stokerij uitgegroeid tot een volwaardige producent van gedistilleerde dranken, waaronder Gerlachus Wiskie. .

De distillatie vindt plaats in een koperen “pot still”, een bijzonder vormgegeven ketel waarin de alcoholdampen samen met geur- en smaakstoffen verdampen en verderop condenseren. Enkele jaren van experimenteren, wijzigen, proberen en vooral proeven en ruiken hebben geresulteerd in een zelf ontworpen ketel waarin rendement en smaak in de juiste verhouding zijn. Deze ketel is niet alleen geschikt voor het distilleren van Wiskie, maar ook voor het produceren van de alcohol die benodigd is voor onze likeuren. Het koper ziet er niet alleen prachtig uit, het helpt ook om de smaak zachter te maken en verfijnder.

De ambachtelijke werkwijze is wat Gerlachus uniek maakt: het gehele brouw- en stookproces wordt handmatig uitgevoerd en gecontroleerd op smaak en reuk; daar kan geen automatisering tegenop. De stoker wordt alleen geholpen bij het aansturen van de koeling en afdichting van de ketel. Kennis en kunde van de stookmeester garanderen beheersing van de smaak en de kwaliteit van het eindproduct. Stoken is een ambacht waar kennis van het proces en alle scheikundige en fysische aspecten onontbeerlijk is. Het is geen hobby meer, het is een vak geworden.

Het gehele proces van het brouwen van het whiskybeslag, vergisting, distillatie en rijping vindt volledig in de eigen brouwerij plaats. Zelfs het bottelen, etiketteren en verpakken gebeurt in deze kleine ruimte.

Voor diverse opdrachtgevers distilleren wij ook andere producten zoals wijn en vruchtensap die, alvorens te worden gedistilleerd, ook gecontroleerd kunnen worden vergist. Informeer via ons contactformulier naar de mogelijkheden.