Lagering

Na de 2e distillatie wordt de spirit overgeheveld in de eike vaten waar de spirit minimaal 3 jaar lang zal rijpen tot whisky, daarna wordt de whisky gebotteld.

De helft van de Gerlachus Wiskie spirit rijpt korter maar intensiever; door een uniek procedé waarbij de spirit Wiskie wordt, duurt de lagering ongeveer een half jaar met wisselende temperatuur, luchtvochtigheid en druk en wordt de Wiskie pas gebotteld als die lagering ook het juiste effect heeft opgeleverd. Daarmee bereikt Gerlachus een uitstekende smaak die zich volgens kenners kan meten met menig gerenommeerd merk. En als de spirit langer nodig heeft om een goede Wiskie te worden, dan wachten we rustig af. Drie keer raden wat we tijdens het wachten doen… Wiskie mag daarmee geen whisky heten, maar dat doet niets af aan de smaak.

Gerlachus maakt naast de jonge Wiskie ook whisky die minimaal 3 jaar oud wordt:

De eerste first-fill barrels met spirit zijn sinds 2015 gevuld en wachten geduldig tot het 7 september 2018 is, dan gaat het eerste vat open en presenteren we Gerlachus Wiskie 3 jaar oud.

Gerlachus Wiskie rijpt in vaten van 50 – 60 liter, in tegenstelling tot Schotse whisky’s die rijpen op vaten van 200 – 225 liter (vaak zogenaamde hogsheads). Oorspronkelijk werden Schotse whisky’s ook gelagerd op kleinere vaten in verband met de transporteerbaarheid en door het in verhouding grote oppervlak werd de whisky voller van smaak. Daarom, net als Laphroaig, kiezen wij voor de originele kleine vaten (quarter casks) voor de authentieke whiskysmaak.

De eerste vier vaten Wiskie werden opgeslagen in de distilleerderij; de vaten die later werden gevuld, worden bewaard op een wereldwijd unieke locatie: de mergelkelders onder Château St. Gerlach en in de mergelgrotten van Château Neercanne.

De kelders onder Château St. Gerlach zijn bijzonder omdat dit kasteel ligt in het Ingendael, een gebied tussen Berg, Vilt en Houthem. Deze omgeving wordt gekenmerkt door een bijzondere schoonheid die afstraalt op deze Ingendaelse whisky!
Het gebied rondom Neercanne is trouwens net zo mooi!

Whisky rijpen in grotten is niet nieuw: in Frankrijk worden vaten Michael Couvreur al jaren opgeslagen in een gangenstelsel onder de grond. Daar is de temperatuur en de vochtigheidsgraad zeer constant. Het verschil met lagering in een wisselend klimaat is dat in een mergelgrot de rijping constant is en de smaak minder wrang wordt. De effecten van het uitzetten en krimpen van het hout en de “sponswerking” hiervan worden schromelijk overschat en het is gebleken dat een continue lagering een even voorspoedige rijping tot gevolg heeft als bij wisselende omstandigheden.

Het grote voordeel van lagering in een constant en vochtig klimaat is het lagere aandeel angel’s share: het engelendeel dat door de naden van het hout door de jaren heen weg lekt en je dus onherroepelijk kwijt bent. Doordat het hout niet meer werkt of uitdroogt, wordt dit engelendeel een heel stuk minder en daardoor de opbrengst hoger.

Verder naar proeven