Welkom!

Last minute deelnemen aan een rondleiding? Wij hebben op zaterdag vaak nog plek dus informeer gewoon even via whatsapp (knop linksboven) of bel!

Door de week zijn wij ook op afspraak open: op woensdag en vrijdag overdag en de hele week ’s avonds.

Snel iets nodig? Bel 06-25511511 voor een afhaalafspraak.

 

Van harte welkom bij de Gerlachus Bierbrouwerij en Whiskystokerij! Op onze website vindt u alle informatie omtrent de brouwerij, de brouwer en de producten die er worden gemaakt en kunt u in de webshop uw bestelling plaatsen of een rondleiding reserveren.

 

Over ons

Thijs is in zijn vrije tijd bierbrouwer en whiskystoker maar door de week business improvement specialist. Afgestudeerd als ingenieur Elektrotechniek vond hij in 2002 een hobby in het bierbrouwen, thuis in de keuken in Houthem Sint Gerlach. Elk jaar werd het beter en meer maar ook ingewikkelder en groter. In 2013 besloot Thijs om een vergunning aan te vragen voor het brouwen en – belangrijker nog – distilleren. Na een jaar mocht hij eindelijk zijn eerste ketel bouwen.

Als pionier in de Nederlandse whiskymarkt ontwikkelde Thijs zelf recepten en zijn apparatuur om tot de perfecte spirit te komen. Destijds hadden slechts Frysk Hynder en Millstone een Nederlandse whisky op de markt en deze nieuwkomer maakte vanaf het begin een single malt in een koperen potstill.

Na de eerste Limburgse Wiskie op de markt gebracht te hebben, volgden meerdere distilleerderijen in zijn voetsporen. De rondleidingen en masterclasses die Thijs gaf inspireerden velen om ook de overstap naar het levenswater te maken.

Het schoolvoorbeeld van een hobby die uit de hand is gelopen? Thijs beschouwt het experimenteren én het ondernemen als hobby met als grootste plezier: andere mensen kunnen laten genieten van alle lekkere dranken. En hij vindt het niet erg om met passie te vertellen over zijn werk…hobby en zijn kennis te delen met andere enthousiaste ondernemers. Hij geeft regelmatig lezingen over zijn hobby en over streekproducten, regionaal ondernemerschap, uitvinden en investeren. Hij werd vanwege zijn bevlogenheid al meerdere keren “Brouwer en Stoker des Vaderlands” genoemd. Thijs is ambassadeur van de korte keten: lokaal produceren en consumeren zorgt voor lagere kosten, meer plezier en misschien wel het belangrijkste: en minimale belasting voor het milieu en klimaat. Door samenwerking tussen (lokale) ondernemers ontstaat innovatie en een betere kwaliteit voor de consument.

“Concurrenten? In de whiskymarkt hoeven we elkaar niet te beconcurreren en is iedereen gebaat bij uitwisseling van kennis en ervaring ten behoeve van de kwaliteit en het imago van Nederlandse whisky’s. En de kwaliteit neemt alleen maar toe, dat is een goed teken!”

Jenny, Thijs’ echtgenote, verzorgt in het dagelijks leven pasgeboren baby’s en voorziet daarnaast gasten in de brouwerij van een drankje en een hapje. Zorgen en bezorgd zijn, kritisch op een nieuwe aanschaf maar ook op een nieuwe smaak. Ze is de steun en toeverlaat die elke brouwer eigenlijk nodig heeft en ze zorgt ervoor dat Thijs met beide voetjes op de grond blijft.

En de koperen ketel poetsen? “Nee, dat moet hij fijn zelf doen. Hij maakt ‘m ook zelf vies.”

Thijs en Jenny nodigen je graag uit om hun mooie bedrijf een keer te komen bezoeken!

Stokerij

De Gerlachus Whiskystokerij is een van de weinige whiskystokerijen die Nederland rijk is. Het is zelfs zowat de enige in Nederland die z’n whisky een Single Malt mag noemen: gemaakt van eigen beslag van 100% gerstemout, tweemaal gedistilleerd in een koperen potstill en 3 jaar gelagerd in eiken vaten.

Waar het overgrote deel van de distilleerderijen gebruik maakt van een columnstill, heeft Thijs er vanaf het begin voor gekozen om volledig in een koperen potstill te stoken: meer smaak en een verfijndere smaak. Door vooraf ook zelf het beslag (mash) te maken en gecontroleerd te laten vergisten, heeft hij de smaak volledig in de hand.

Tot slot rijpt de Wiskie in kleine vaten van nieuw Frans eiken, een bewuste keuze vanwege de smaak en de mogelijkheid om zodoende na de eerste botteling zelf gebruikte vaten te creëren voor de 2e vulling, de second fill. De stookmeester koos ook voor PX sherry vaten, de beste in hun soort. En deze vaten liggen als enige ter wereld in een grot te rijpen, in Château Neercanne bij Maastricht en in de mergelkelders van Château Sint Gerlach nabij Valkenburg, de bakermat van de brouwerij.
Deze bijzondere locaties ogen niet alleen indrukwekkend maar zorgen ook voor het optimale klimaat voor eiken vaten, inclusief de karakteristieke zwarte schimmel Baudoinia Compniacensis. Mocht u in Neercanne zijn, neem dan beslist een kijkje! In Sint Gerlach kunt u de kelder helaas niet bezoeken.

Rondleiding

Benieuwd naar hoe bier en whisky worden gemaakt? Hoe je van graankorrels een fles levenswater maakt? Op zoek naar een leuke middag met vrienden met een unieke en persoonlijke ervaring of een vrijgezellenfeest? Boek dan hier je moment!

De Gerlachus Bierbrouwerij en Whiskystokerij biedt de mogelijkheid om een rondleiding te boeken waarbij je niet alleen stilstaande machines te zien krijgt maar een brouwerij en distilleerderij in vol bedrijf!

Tijdens de rondleiding, onder het genot van een biertje of Wiskie, krijgt u een kijkje in het proces van bier brouwen en distilleren en mag u oneindig veel vragen stellen. Deze rondleidingen worden alleen gegeven op het moment dat er ook echt productie is, zodat u ook echt kunt ruiken en ervaren hoe Wiskie en bier gemaakt worden. Uw zondagse kleren aantrekken is dan ook niet aan te bevelen want het kan zijn dat u de handen uit de mouwen moet steken! Deze rondleiding duurt ongeveer anderhalf tot twee uur, afhankelijk van hoe gezellig u bent, en is toegankelijk voor 4-8 personen tegelijk maar ook grotere groepen zijn welkom (enkel na overleg!); het minimum is 4 personen in verband met de voorbereidingen en groepen worden eventueel gecombineerd tot een maximum van 8-12 personen afhankelijk van de weersomstandigheden. Deelname voor kleine kinderen is gezien de materie niet aan te bevelen maar mag wel; zij betalen het gangbare tarief.

Voor dit zeer uitgebreide bezoek betaalt u € 20,- per persoon, inclusief consumpties, contant af te rekenen. U kunt in de kalender een dag kiezen. Het is gezien de brouwplanning niet mogelijk om van het tijdslot af te wijken.

Staat uw gewenste datum er niet tussen, wilt u met meer dan 8 personen komen of heeft u speciale wensen of wilt u met minder dan 4 personen komen en aanschuiven bij een andere groep? Neem dan even contact met ons op via het contactformulier of via de WhatsApp knop en dan bedenken we samen een passende oplossing want er is heel veel mogelijk.

U dient het verschuldigde bedrag contant te betalen op de dag van de rondleiding. Wilt u de rondleiding aan iemand cadeau doen, ongeacht de datum van reservering? Bestel dan via de webshop een cadeaubon in de vorm van een Wiskie-fles. Indien u voor, tijdens of na de rondleiding ook artikelen uit ons assortiment bestelt, kunt u deze zowel met PIN als contant afrekenen.

Indien u vooraf of na de rondleiding een hapje wilt eten, bevelen wij van harte een aantal lokale etablissementen aan met een uitstekende lunch- en dinerkaart met een vriendelijke prijs en op loopafstand!

Let op: tijdens de rondleiding serveren wij desgewenst ook bier en sterke drank. Wij controleren daarom altijd de leeftijd van onze gasten en of zij niet onder invloed gaan deelnemen aan het verkeer. Zorg dus voor een BOB! Tevens zijn altijd onze huisregels en Algemene Voorwaarden van toepassing, waarmee u zich bij een reservering akkoord verklaart. Voor de BOB hebben wij ook altijd iets lekkers te drinken, uiteraard alcoholvrij! Tijdens de rondleiding is er geen mogelijkheid voor niet-deelnemers om plaats te nemen in een wachtruimte. Uw reservering is tot 24 uur voor aanvang te wijzigen of te annuleren; bij niet (tijdig) afmelden factureren wij het oorspronkelijk aantal deelnemers (art.4.7 Alg.Vw.).

Is de door u gewenste dag volgeboekt? Informeer per mail of whatsapp of we tóch nog plek hebben bij een andere reservering!
Als de rondleiding toch helemaal is volgeboekt, bent u toch van harte welkom om de brouwerij en distilleerderij gratis te bezoeken tot 15 uur. Er is altijd van alles te zien!

Kalender word geladen......
-
Beschikbaar
06
-
Volgeboekt (informeer per mail of u er nog bij past!)
06
-
Reservering in behandeling