Welkom!

Last minute deelnemen aan een rondleiding op zaterdag? Stuur even een whatsapp (knop linksboven) en informeer of er nog plek is. Met goed weer hebben we vaak extra plekken!

Van harte welkom bij de Gerlachus Bierbrouwerij en Whiskystokerij! Op onze website vindt u alle informatie omtrent de brouwerij, de brouwer en de producten die er worden gemaakt en kunt u in de webshop uw bestelling plaatsen of een rondleiding reserveren.

 

Over ons

Thijs is in zijn vrije tijd bierbrouwer en whiskystoker maar door de week business improvement specialist. Afgestudeerd als ingenieur Elektrotechniek vond hij in 2002 een hobby in het bierbrouwen, thuis in de keuken in Houthem Sint Gerlach. Elk jaar werd het beter en meer maar ook ingewikkelder en groter. In 2013 besloot Thijs om een vergunning aan te vragen voor het brouwen en – belangrijker nog – distilleren. Na een jaar mocht hij eindelijk zijn eerste ketel bouwen.

Als pionier in de Nederlandse whiskymarkt ontwikkelde Thijs zelf recepten en zijn apparatuur om tot de perfecte spirit te komen. Destijds hadden slechts Frysk Hynder en Millstone een Nederlandse whisky op de markt en deze nieuwkomer maakte vanaf het begin een single malt in een koperen potstill.

Na de eerste Limburgse Wiskie op de markt gebracht te hebben, volgden meerdere distilleerderijen in zijn voetsporen. De rondleidingen en masterclasses die Thijs gaf inspireerden velen om ook de overstap naar het levenswater te maken.

Het schoolvoorbeeld van een hobby die uit de hand is gelopen? Thijs beschouwt het experimenteren én het ondernemen als hobby met als grootste plezier: andere mensen kunnen laten genieten van alle lekkere dranken. En hij vindt het niet erg om met passie te vertellen over zijn werk…hobby en zijn kennis te delen met andere enthousiaste ondernemers. Hij geeft regelmatig lezingen over zijn hobby en over streekproducten, regionaal ondernemerschap, uitvinden en investeren. Hij werd vanwege zijn bevlogenheid al meerdere keren “Brouwer en Stoker des Vaderlands” genoemd. Thijs is ambassadeur van de korte keten: lokaal produceren en consumeren zorgt voor lagere kosten, meer plezier en misschien wel het belangrijkste: en minimale belasting voor het milieu en klimaat. Door samenwerking tussen (lokale) ondernemers ontstaat innovatie en een betere kwaliteit voor de consument.

“Concurrenten? In de whiskymarkt hoeven we elkaar niet te beconcurreren en is iedereen gebaat bij uitwisseling van kennis en ervaring ten behoeve van de kwaliteit en het imago van Nederlandse whisky’s. En de kwaliteit neemt alleen maar toe, dat is een goed teken!”

Jenny, Thijs’ echtgenote, verzorgt in het dagelijks leven pasgeboren baby’s en voorziet daarnaast gasten in de brouwerij van een drankje en een hapje. Zorgen en bezorgd zijn, kritisch op een nieuwe aanschaf maar ook op een nieuwe smaak. Ze is de steun en toeverlaat die elke brouwer eigenlijk nodig heeft en ze zorgt ervoor dat Thijs met beide voetjes op de grond blijft.

En de koperen ketel poetsen? “Nee, dat moet hij fijn zelf doen. Hij maakt ‘m immers ook zelf vies.”

Thijs en Jenny nodigen je graag uit om hun mooie bedrijf een keer te komen bezoeken!

Ons verhaal

Wij vinden dat een product alleen goed kan zijn als we er ons best op hebben gedaan. Als we de beste grondstoffen hebben gebruikt, het met zorg hebben behandeld, met liefde, en zonder concessies te doen hebben verwerkt tot het eindproduct zoals we dat voor ogen hadden. Alleen als het dan ook écht goed is, pas dan is het goed genoeg voor onze gasten en klanten.

De Gerlachus Bierbrouwerij en Whiskystokerij gebruikt daarom mouten van Europa’s oudste mouterij, naar wens gerookt op turf of gebrand tot de juiste sterkte. Voor de likeuren en onze Zjin (gin) maken we geen gebruik van smaakstoffen of conserveringsmiddelen maar gebruiken we alleen pure smaken: Ristretto koffie van Blanche Dael, ambachtelijk gestookte peren-appelstroop of citroenen uit eigen kweek. Alleen op die manier krijg je échte smaak en kun je gerust zeggen dat het eindproduct goed is. En dat proef je, telkens weer een beetje anders, precies gelijk de natuur.

Belangrijk voor de kleine ondernemer is de Korte Keten: lokale grondstoffen verwerken en het eindproduct weer lokaal verkopen en consumeren. Dat houdt de kosten laag en de belasting voor ons klimaat minimaal. Dat is niet alleen goed, dat is ook veel leuker! Lokale ondernemers versterken elkaar door samenwerking in plaats van beconcurreren. Samen ben je ook veel aantrekkelijker voor de consument en dat maakt de mogelijkheden om te innoveren en je goed te amuseren veel groter.

Karakteristiek voor whisky is het lange wachten: minimaal 3 jaar duurt het voordat alcohol whisky wordt of zoals wij zeggen: Wiskie. Een lange bereidingstijd zorgt voor een betere smaak maar dat betekent ook af en toe lang wachten, dat producten niet voortdurend voorradig zijn om sommige zelfs zelden. Vind je dat vervelend? Dan zijn onze producten misschien niks voor jou.

Door alles met geduld te laten rijpen, zo lang als nodig is, worden onze dranken steeds lekkerder. En zodra het op z’n smaakvolst is, steken we het in een mooie fles die recht doet aan z’n inhoud. Want zoiets lekkers mag best gezien worden.

Zo werken we al sinds 2002 en daar gaat ook niks aan veranderen.

Stokerij

De Gerlachus Whiskystokerij is een van de weinige whiskystokerijen die Nederland rijk is. Het is zelfs zowat de enige in Nederland die z’n whisky een Single Malt mag noemen: gemaakt van eigen beslag van 100% gerstemout, tweemaal gedistilleerd in een koperen potstill en 3 jaar gelagerd in eiken vaten.

Waar het overgrote deel van de distilleerderijen gebruik maakt van een columnstill, heeft Thijs er vanaf het begin voor gekozen om volledig in een koperen potstill te stoken: meer smaak en een verfijndere smaak. Door vooraf ook zelf het beslag (mash) te maken en gecontroleerd te laten vergisten, heeft hij de smaak volledig in de hand.

Tot slot rijpt de Wiskie in kleine vaten van nieuw Frans eiken, een bewuste keuze vanwege de smaak en de mogelijkheid om zodoende na de eerste botteling zelf gebruikte vaten te creëren voor de 2e vulling, de second fill. De stookmeester koos ook voor PX sherry vaten, de beste in hun soort. En deze vaten liggen als enige ter wereld in een grot te rijpen, in Château Neercanne bij Maastricht en in de mergelkelders van Château Sint Gerlach nabij Valkenburg, de bakermat van de brouwerij.
Deze bijzondere locaties ogen niet alleen indrukwekkend maar zorgen ook voor het optimale klimaat voor eiken vaten, inclusief de karakteristieke zwarte schimmel Baudoinia Compniacensis. Mocht u in Neercanne zijn, neem dan beslist een kijkje! In Sint Gerlach kunt u de kelder helaas niet bezoeken.

Rondleiding

Heb je een cadeaubon voor een rondleiding die niet of nog maar kort geldig is? In verband met de sluitingen dankzij corona blijven cadeaubonnen uit 2020 en 2021 geldig tot en met juni 2023!

Benieuwd naar hoe bier en whisky worden gemaakt? Hoe je van graankorrels een fles levenswater maakt? Op zoek naar een leuke middag met vrienden met een unieke en persoonlijke ervaring of een vrijgezellenfeest? Boek dan hier je moment!

De Gerlachus Bierbrouwerij en Whiskystokerij biedt de mogelijkheid om een rondleiding te boeken waarbij je niet alleen stilstaande machines te zien krijgt maar een brouwerij en distilleerderij in vol bedrijf!

Tijdens de rondleiding, onder het genot van een kop koffie, een biertje of Wiskie, krijgt u een kijkje in het proces van bier brouwen en distilleren en mag u oneindig veel vragen stellen. Deze rondleidingen worden alleen gegeven op het moment dat er ook echt productie is, zodat u ook echt kunt ruiken en ervaren hoe Wiskie en bier gemaakt worden. Uw zondagse kleren aantrekken is dan ook niet aan te bevelen want het kan zijn dat u de handen uit de mouwen moet steken! Deze rondleiding duurt ongeveer een uur en is toegankelijk voor 4-8 personen tegelijk maar ook grotere groepen zijn welkom (enkel na overleg!); het minimum is 4 personen in verband met de voorbereidingen en groepen worden eventueel gecombineerd tot een maximum van 8 personen. Deelname voor kleine kinderen is gezien de materie niet aan te bevelen maar mag wel; zij betalen het gangbare tarief.

Voor dit zeer uitgebreide bezoek betaalt u € 20,- per persoon, inclusief consumpties. U kunt in de kalender een dag kiezen. Het is gezien de brouwplanning niet mogelijk om van het tijdslot af te wijken.

Staat uw gewenste datum er niet tussen, wilt u met meer dan 8 personen komen of heeft u speciale wensen of wilt u met minder dan 4 personen komen en aanschuiven bij een andere groep? Neem dan even contact met ons op via het contactformulier of via de WhatsApp knop en dan bedenken we samen een passende oplossing want er is heel veel mogelijk.

U dient het verschuldigde bedrag contant te betalen op de dag van de rondleiding. Wilt u de rondleiding aan iemand cadeau doen, ongeacht de datum van reservering? Bestel dan via de webshop een cadeaubon in de vorm van een Wiskie-fles. Indien u voor, tijdens of na de rondleiding ook artikelen uit ons assortiment bestelt, kunt u deze zowel met PIN als contant afrekenen.

Indien u vooraf of na de rondleiding een hapje wilt eten, bevelen wij van harte Hof van Hulsberg aan met een uitstekende lunch- en dinerkaart met een vriendelijke prijs en op loopafstand!

Heb je vervoer nodig voor een grote groep? Overweeg dan eens de gezellige huifkar, goed voor +20 personen die je door het hele Heuvelland kan brengen. Ideaal voor vrijgezellenfeestjes waar geen BOB voorhanden is. Informeer bij ons naar de mogelijkheden of kijk op de website van de verhuurder!

Let op: tijdens de rondleiding serveren wij desgewenst ook bier en sterke drank. Wij controleren daarom altijd de leeftijd van onze gasten en of zij niet onder invloed gaan deelnemen aan het verkeer. Zorg dus voor een BOB! Tevens zijn altijd onze huisregels en Algemene Voorwaarden van toepassing, waarmee u zich bij een reservering akkoord verklaart. Voor de BOB hebben wij ook altijd iets lekkers te drinken, uiteraard alcoholvrij! Tijdens de rondleiding is er geen mogelijkheid voor niet-deelnemers om plaats te nemen in een wachtruimte. Uw reservering is tot 24 uur voor aanvang te wijzigen of te annuleren; bij niet (tijdig) afmelden factureren wij het oorspronkelijk aantal deelnemers (art.4.7 Alg.Vw.).

Is de door u gewenste dag volgeboekt? Informeer per mail of whatsapp of we tóch nog plek hebben bij een andere reservering!

Kalender word geladen......
-
Beschikbaar
10
-
Volgeboekt (informeer per mail of u er nog bij past!)
10
-
Reservering in behandeling