Eitjes rapen op stand in Houthem

Honderd jaar lang kon de natuur hier haar gang gaan. Totdat ondernemer Camille Oostwegel de voormalige, compleet overwoekerde ambtswoning van de burgemeester en de bijbehorende stallen – die op zijn landgoed Château St. Gerlach staan – een nieuwe bestemming gaf. Nu kunnen wandelaars en fietsers bij Burgemeester Quicx – vernoemd naar de laatste burgemeester van Houthem voor de fusie met Valkenburg – terecht voor een pitstop met de modder nog aan de laarzen.

De eeuwenoude muren zijn in ere hersteld, de enorme staldeuren staan er nog ter decoratie, en de waterput is ’s avonds verlicht. Aan het plafond een enorme designlamp, ontwerp van dochter Françoise Oostwegel. In de winter kunnen bezoekers zich opwarmen bij de open haard. En elke ochtend kun je Oostwegel spotten, als hij verse eitjes raapt inhet naastgelegen kippenhok.

Burgemeester Quicx wil het beste kopje koffie van Limburg serveren. Ook kun je er terecht voor een boerenomelet of kroketten van Limburgs Livarvarken. En bij gebrek aan een bakkerij in Houthem hebben omwonenden de zaak tot plaatselijke bakker uitgeroepen.

Burgemeester Quicx is ‘de huiskamer’ van familiebedrijf Château St. Gerlach. In de middeleeuwse kelders liggen ‘Gerlachus Wiskie’ en wijn van druiven uit eigen wijngaard opgeslagen.

Locatie: Sint Gerlach 17, Valkenburg

Info: www.burgemeesterquicx.nl

Prijs Limburgse vlaai € 4,50; Plenkske Livar-kroketten € 12