Wiskie FAQ

Regelmatig worden ons  vragen gesteld die wellicht ook voor andere klanten interessant zijn. Daarom hebben we de meest voorkomende vragen hieronder samengevat.

De Wiskie lijkt troebel, hoe komt dat en is dat de bedoeling?

Door het lageren op eikenhout komen allerlei stoffen in de Wiskie terecht en bij het distilleren ontstaan vet-achtige alcoholverbindingen die de Wiskie iets troebel maken. Je kunt na verloop van tijd zelfs een bruin bezinksel in de fles hebben of iets wat op schimmel lijkt…
Dat zijn natuurlijke en volkomen ongevaarlijke stoffen die na het filteren toch in de Wiskie blijven omdat ze zo klein zijn. Veel grote merken hanteren een “chill filtering” waarbij whisky wordt gekoeld tot het vriespunt van water en de troebelheid samenklontert en er wel uitgefilterd kan worden. Dit verwijdert echter ook voor een belangrijk deel smaakstoffen en dat willen we niet. Gerlachus Wiskie is een volledig natuurlijk product en mag best een cosmetische afwijking hebben ten gunste van de smaak. Bewaar de fles bij kamertemperatuur en zwenk de fles indien nodig om het bezinksel op te laten lossen.

Wat doen jullie allemaal in de Wiskie?

Gerlachus Wiskie wordt gemaakt van enkel gerstemout (licht gerookt), water en gist. We voegen na het distilleren geen glycerine toe om het mondgevoel te verbeteren en we doen er ook geen kleur- of smaakstoffen bij. Menig fabrikant doet dit wel maar wij houden ons product graag puur. We stoppen er dus helemaal niks extra’s in, alleen liefde voor ons product en dat proef je.

Waarom maken jullie maar zo weinig Wiskie? Het is voortdurend uitverkocht…

De capaciteit van de brouwerij en stokerij is medio mei 2015 fors vergroot. Daarmee kunnen we 4x zoveel produceren als voorheen en is het rendement ook nog iets opgekrikt. Alleen is door het succes het aantal klanten meer dan verviervoudigd dus we blijven een beetje met hetzelfde fenomeen zitten van meer vraag dan aanbod.
De stookmeester heeft meer werk dan alleen stoken en besteedt maximaal tijd aan dit proces om zo alle liefhebbers te kunnen bedienen. Wees echter niet bang om te vragen en laat een berichtje achter op onze website. Zo krijg je voorafgaand aan de volgende botteling(en) een nieuwsbrief en kun je je inschrijven voor een of meer flessen, net als de slijterijen. Zo heeft iedereen evenveel kans om een fles lekkere Wiskie te bemachtigen. En dan zijn er natuurlijk nog de slijters en horeca waar je onze Wiskie met een beetje geluk kunt krijgen. Je kunt ook een cadeaubon kopen die recht geeft op een fles Wiskie uit een volgende batch; leuk om cadeau te doen aan een ander… of jezelf.

Wiskie… whisky… wat is het nou?

Whisky moet volgens de Europese wetgeving minimaal 3 jaar gelagerd zijn geweest in een eiken vat. Dat zegt niet altijd iets over de kwaliteit maar heeft allerlei historische redenen omtrent de belastingen, de verkrijgbaarheid van gerst en tarwe en het stimuleren van de verkoop van houten vaten door tonneliers en natuurlijk de bescherming van de soortnaam, een lobby waar de Schotten blijkbaar succesvol in zijn geweest.
Een lange lagering zorgt doorgaans voor een betere smaak, wat voor iedereen weer anders is. Wij zetten op onze flessen hoe lang de Wiskie gelagerd is: van 6 maanden tot 3 jaar of zelfs nog langer. En als we het over onze eigen Wiskie hebben, noemen we ‘m Wiskie en hebben we het over whisky in het algemeen dan is het whisky. Duidelijker kunnen we het niet maken, maar je proeft het meteen als je een Wiskie krijgt voorgezet, jong of oud.

Hoe oud is Gerlachus Wiskie dan?

Onze Wiskie is verkrijgbaar in gelimiteerde oplagen van 3 jaren oud en meer verkrijgbare Wiskie van 6 maanden oud. Door de lagering in kleine vaten is het contact met het eikenhout optimaal en verloopt de rijping snellen dan in vaten van 700 liter. De Wiskie wordt pas gebotteld als de smaak naar wens is, hoe lang dat ook moet duren!

Inmiddels zijn er al aardig wat vaten gevuld die 3 jaar zullen blijven liggen zodat we twee soorten whisky hebben. Hoe moeilijk het ook is om er vanaf te blijven… We zullen over enkele jaren alleen nog maar Wiskie verkopen die minimaal 3 jaar oud is.

Maken jullie de Wiskie helemaal zelf?

Helemaal zelf en met een zelfgebouwde stookketel. We kopen alleen de gerst en de gist in en de rest van het hele proces gebeurt door ons zelf. Zo houden we de smaak en de kwaliteit in de hand en durven we met een gerust hart onze gasten een lekkere Wiskie voor te zetten.

Sterker nog: Gerlachus is de enige whiskystokerij in Nederland die zelf stookbier brouwt én distilleert in de typische koperen potstill, net als de Schotten!

Is Limburgse Wiskie volledig Limburgs?

Nee. De gerst die nodig is voor distillatie is geen gewone brouwgerst zoals voor bier wordt gebruikt. Niet alleen is de gerst na het mouten geëest met turf, de ontstane mout bevat veel meer enzymen dan brouwgerst ten behoeve van een volledige vergisting. Limburgse gerst heeft nu eenmaal niet de benodigde kwaliteiten voor een goede Wiskie maar je kunt er wél lekker bier mee brouwen; het beste bier komt nu eenmaal uit Limburg, dat is een feit.

Word ik dik van whisky?

Of je lichaamsgewicht toe- of afneemt van whisky kunnen we niet zeggen maar whisky bevat geen suiker (tenzij je bijgekleurde varianten hebt van inferieure merken) dus alle energie zit in de alcohol. Per gram alcohol krijg je 7kCal binnen. Een glas whisky van 35ml en 40% alcohol bevat ongeveer 11 gram alcohol, goed voor 77kCal.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid energie die een volwassen man moet binnenkrijgen is 2.500 kCal, het equivalent van 32 glazen whisky. Wij raden u ten zeerste af om zoveel te drinken maar het geeft u een inschatting omtrent de effecten op uw lichaamsgewicht. Desalniettemin draagt alcoholconsumptie niet bij aan een gezonde leefstijl, dus een beetje rustig aan.

Hoe zit dat met “Niet voor broekventen”?

StMichel
Gerlachus maakt bier en whisky en doorgaans is dat zwaar spul. Zo maken we geen pils of radler (dat is ook geen bier maar meer limonade) en beperken we onze doelgroep tot mensen die houden van een stevige tiet bier of een straffe shot Wiskie. En dan is onze doelgroep dus geen slappe hap, niet voor broekventen dus.
Deze slogan stamt uit de begin jaren-80 en werd gebruikt door het sigarettenmerk St Michel, een Belgisch merk van straffe sigaretten zonder filter (op het plaatje met filter overigens).

Niet dat wij roken promoten, in tegendeel, maar de slogan is treffend en zodoende hebben wij die “geleend”. Wiskie is niet voor broekventen, veel te stevig spul.

Waarom staat er geen houdbaarheidsdatum of lijst met ingrediënten op de Wiskie (en de Tripel)?

Europa heeft voor alles en wet, dus ook voor de vermelding van ingrediënten op een etiket en natuurlijk de houdbaarheid. Of dat zinvol is, mag u zelf beoordelen maar er worden twee uitzonderingen gemaakt voor alcoholische dranken en dat bespaart deze brouwer weer wat werk.

Artikel 16 lid 4 van de Verordening (E) nr. 1169/2011 zegt:
Onverminderd andere bepalingen van de Unie waarbij een lijst van ingrediënten of een verplichte voedingswaardevermel­ding wordt voorgeschreven, zijn de in artikel 9, lid 1, onder b) en l), bedoelde vermeldingen niet verplicht voor dranken met een alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2 %

Artikel 9 lid 1, b en l:
b) de lijst van ingrediënten;
l) een voedingswaardevermelding

Bijlage X(10) van deze verordening zegt ook:
d) Behoudens de bepalingen van de Unie waarbij andere datumaanduidingen worden voorgeschreven, is de vermelding van de datum van minimale houdbaarheid niet vereist voor:
– dranken met een alcoholgehalte van 10 of meer volumeprocent

Mijn vraag staat er niet bij…

Stel je vraag via het contactformulier en je krijgt binnen 2 dagen een eerlijk antwoord.