Wiskie FAQ

Regelmatig worden ons  vragen gesteld die wellicht ook voor andere klanten interessant zijn. Daarom hebben we de meest voorkomende vragen hieronder samengevat.

De Wiskie lijkt troebel of heeft bezinksel, hoe komt dat en is dat de bedoeling?

Door het lageren op eikenhout komen allerlei stoffen in de Wiskie terecht en bij het distilleren ontstaan vet-achtige alcoholverbindingen die de Wiskie iets troebel maken. Je kunt na verloop van tijd zelfs een bruin bezinksel in de fles hebben of iets wat op schimmel lijkt…
Dat zijn natuurlijke en volkomen ongevaarlijke stoffen die na het filteren toch in de Wiskie blijven omdat ze zo klein zijn en daarna samenklonteren. Veel grote merken hanteren een “chill filtering” waarbij whisky wordt gekoeld tot het vriespunt van water en de troebelheid samenklontert en er wel uitgefilterd kan worden. Dit verwijdert echter ook voor een belangrijk deel smaakstoffen en dat willen we niet. Gerlachus Wiskie is een volledig natuurlijk product en mag best een cosmetische afwijking hebben ten gunste van de smaak. Bewaar de fles bij kamertemperatuur en zwenk de fles indien nodig om het bezinksel op te laten lossen.

Vanaf vat 10 passen we een langdurige filtering toe waardoor de kans op bezinksel een stuk kleiner is geworden.

Wat doen jullie allemaal in de Wiskie?

Gerlachus Wiskie wordt gemaakt van enkel gerstemout (licht gerookt), water en gist. We voegen na het distilleren geen glycerine toe om het mondgevoel te verbeteren en we doen er ook geen kleur- of smaakstoffen bij. Menig fabrikant doet dit wel maar wij houden ons product graag puur. We stoppen er dus helemaal niks extra’s in, alleen liefde voor ons product en dat proef je.

Is dit uw dagelijkse werk?

Nee, gelukkig niet. Of jammergenoeg niet? Hmm. Iedereen heeft wel een hobby en Wiskie en bier maken is onze hobby en door de week hebben we beide nog een baan, zoals je elders op onze website kunt lezen. Wie weet wat de toekomst ons nog brengt maar voorlopig is dit een bijbaan.
Stel je voor dat je dit dagelijks doet, dan heb je toch geen hobby meer?

Wiskie… whisky… wat is het nou?

Whisky moet volgens de Europese wetgeving minimaal 3 jaar gelagerd zijn geweest in een eiken vat. Dat zegt niet altijd iets over de kwaliteit maar heeft allerlei historische redenen omtrent de belastingen, de verkrijgbaarheid van gerst en tarwe en het stimuleren van de verkoop van houten vaten door tonneliers en natuurlijk de bescherming van de soortnaam, een lobby waar de Schotten blijkbaar succesvol in zijn geweest.
Een lange lagering zorgt doorgaans voor een betere smaak, wat voor iedereen weer anders is. Wij zetten op onze flessen hoe lang de Wiskie gelagerd is: 3 jaar of zelfs nog langer. En als we het over onze eigen Wiskie hebben, noemen we ‘m Wiskie en hebben we het over whisky in het algemeen dan is het whisky. Duidelijker kunnen we het niet maken, maar je proeft het meteen als je een Wiskie krijgt voorgezet, jong of oud.

Hoe oud is Gerlachus Wiskie dan?

Onze Wiskie is verkrijgbaar in gelimiteerde oplagen van 3 jaren oud en vanaf 2024 ook nog oudere second fill Wiskies. Door de lagering in kleine vaten van 60 liter is het contact met het eikenhout optimaal en verloopt de rijping snellen dan in vaten van 700 liter. De Wiskie wordt pas gebotteld als de smaak naar wens is, hoe lang dat ook moet duren!

Inmiddels zijn er al aardig wat vaten gevuld die >5 jaar zullen blijven liggen zodat we twee soorten whisky hebben. Hoe moeilijk het ook is om er vanaf te blijven… We zullen over enkele jaren alleen nog maar Wiskie verkopen die minimaal 3 jaar oud is en dan komen ook onze second-fill vaten aan de beurt met leeftijden van pak ‘m beet 5 jaar oud. Geduld is een schone zaak.

Maken jullie de Wiskie helemaal zelf?

Helemaal zelf en met een zelfgebouwde stookketel. We kopen alleen de gerst en de gist in en de rest van het hele proces gebeurt door ons zelf. Zo houden we de smaak en de kwaliteit in de hand en durven we met een gerust hart onze gasten een lekkere Wiskie voor te zetten.

Sterker nog: Gerlachus is de enige whiskystokerij in Limburg die zelf stookbier brouwt én distilleert in de typische koperen potstill, net als de Schotten! Daarmee is een Gerlachus Wiskie ook een échte Single Malt.

Is Limburgse Wiskie volledig Limburgs?

Lastige vraag. Omdat we beslist mout willen gebruiken die met Schotse turf (deze bevat zeewier, dus ook jodium en fenolen) is gerookt, maken we gebruik van Malterie Du Château, de enige mouterij in West-Europa die Schotse turf gebruikt. Deze mouterij haalt gerst vanuit heel Noord-West Europa, waaronder Limburg. Maar niet álle gerst komt dus uit Limburg. Snap je?
Maar Wiskie bestaat niet alleen uit gerstemout, er gaat ook een hoop Limburgs bronwater in en natuurlijk een hoop liefde. En dat proef je écht!

Word ik dik van whisky?

Of je lichaamsgewicht toe- of afneemt van whisky kunnen we niet zeggen maar whisky bevat geen suiker (tenzij je bijgekleurde varianten hebt van inferieure merken) dus alle energie zit in de alcohol. Per gram alcohol krijg je 7kCal binnen. Een glas whisky van 35ml en 40% alcohol bevat ongeveer 11 gram alcohol, goed voor 77kCal.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid energie die een volwassen man moet binnenkrijgen is 2.500 kCal, het equivalent van 32 glazen whisky. Wij raden u ten zeerste af om zoveel te drinken maar het geeft u een inschatting omtrent de effecten op uw energiehuishouding. Desalniettemin draagt alcoholconsumptie niet bij aan een gezonde leefstijl, dus een beetje rustig aan en geniet vooral van je Wiskie. Overdaad schaadt.

Hoe zit dat met “Niet voor broekventen”?

StMichel
Gerlachus maakt bier en whisky en doorgaans is dat zwaar spul. Zo maken we geen pils of radler (dat is ook geen bier maar meer limonade) en beperken we onze doelgroep tot mensen die houden van een stevige tiet bier of een straffe shot Wiskie. En dan is onze doelgroep dus geen slappe hap, niet voor broekventen dus.
Deze slogan stamt uit de begin jaren-80 en werd gebruikt door het sigarettenmerk St Michel, een Belgisch merk van straffe sigaretten zonder filter (op het plaatje met filter overigens).

Niet dat wij roken promoten, in tegendeel, maar de slogan is treffend en zodoende hebben wij die “geleend”. Wiskie is niet voor broekventen, veel te stevig spul.

Waarom staat er geen houdbaarheidsdatum of lijst met ingrediënten op de Wiskie (en de Tripel)?

Europa heeft voor alles en wet, dus ook voor de vermelding van ingrediënten op een etiket en natuurlijk de houdbaarheid. Of dat zinvol is, mag u zelf beoordelen maar er worden twee uitzonderingen gemaakt voor alcoholische dranken en dat bespaart deze brouwer weer wat werk.

Artikel 16 lid 4 van de Verordening (E) nr. 1169/2011 zegt:
Onverminderd andere bepalingen van de Unie waarbij een lijst van ingrediënten of een verplichte voedingswaardevermel­ding wordt voorgeschreven, zijn de in artikel 9, lid 1, onder b) en l), bedoelde vermeldingen niet verplicht voor dranken met een alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2 %

Artikel 9 lid 1, b en l:
b) de lijst van ingrediënten;
l) een voedingswaardevermelding

Bijlage X(10) van deze verordening zegt ook:
d) Behoudens de bepalingen van de Unie waarbij andere datumaanduidingen worden voorgeschreven, is de vermelding van de datum van minimale houdbaarheid niet vereist voor:
– dranken met een alcoholgehalte van 10 of meer volumeprocent

Mijn vraag staat er niet bij…

Stel je vraag via het contactformulier en je krijgt binnen 2 dagen een eerlijk antwoord.

0
    0
    Winkelmandje
    Je winkelmandje is leegTerug naar de webshop