Stokerij

De Gerlachus Whiskystokerij is een van de weinige whiskystokerijen die Nederland rijk is. Het is zelfs zowat de enige in Nederland die z’n whisky een Single Malt mag noemen: gemaakt van eigen beslag van 100% gerstemout, tweemaal gedistilleerd in een koperen potstill en 3 jaar gelagerd in eiken vaten.

Waar het overgrote deel van de distilleerderijen gebruik maakt van een columnstill, heeft Thijs er vanaf het begin voor gekozen om volledig in een koperen potstill te stoken: meer smaak en een verfijndere smaak. Door vooraf ook zelf het beslag (mash) te maken en gecontroleerd te laten vergisten, heeft hij de smaak volledig in de hand.

Tot slot rijpt de Wiskie in kleine vaten van nieuw Frans eiken, een bewuste keuze vanwege de smaak en de mogelijkheid om zodoende na de eerste botteling zelf gebruikte vaten te creëren voor de 2e vulling, de second fill. De stookmeester koos ook voor PX sherry vaten, de beste in hun soort. En deze vaten liggen als enige ter wereld in een grot te rijpen, in Château Neercanne bij Maastricht en in de mergelkelders van Château Sint Gerlach nabij Valkenburg, de bakermat van de brouwerij.
Deze bijzondere locaties ogen niet alleen indrukwekkend maar zorgen ook voor het optimale klimaat voor eiken vaten, inclusief de karakteristieke zwarte schimmel Baudoinia Compniacensis. Mocht u in Neercanne zijn, neem dan beslist een kijkje! In Sint Gerlach kunt u de kelder helaas niet bezoeken.