Bereiding

20150919_103044Mash

De eerste stap in de bereiding van Wiskie is het maken en laten gisten van het whiskybeslag. Dat heeft dezelfde oorsprong als bier: gemoute gerst wordt geschroot (geplet/gebroken) en verwarmd in water waardoor zetmeel wordt omgezet in suikers.

Vergisting

Vervolgens vergist dit beslag door toevoeging van speciale gistcellen en ontstaat de benodigde alcohol, samen met een hele verzameling belangrijke aroma’s. Vergis je niet: de vergisting is ont-zet-tend belangrijk voor het eindresultaat. Gewone bierbrouwerijen gaan hier ander mee om dan de whiskystoker en het is van groot belang dat de mash door de stoker zelf wordt bereid. Temperatuur tijdens de vergisting en de bereidingswijze bepalen het succes van het eindproduct.

Distillatie

Na de gisting wordt het beslag twee maal gedistilleerd in onze zelfgebouwde koperen distilleerketel: een ketel met daarop een condensor/koeler. Hierdoor condenseert de alcohol tijdens het verwarmen en stijgt de concentratie in het eindproduct tot zo’n 60%.

Zeer belangrijk tijdens de distillatie is de vorm en afmetingen van de installatie. De smaak van Wiskie wordt bepaald door de stoffen die samen met de alcohol verdampen en uiteindelijk in de fles terechtkomen. De rooksmaak blijft zo behouden.

De balans tussen smaak en hoeveelheid alcohol, kwaliteit versus kwantiteit, luistert heel nauw en vergt een geoefende smaak. De koperen ketel levert een grote bijdrage aan de zachte smaak, vandaar dat zowel de eerste als de tweede stook in koper gebeurt. De kleine omvang van elke run geeft de stoker de mogelijkheid om precies op het juiste moment over te gaan van voorloop (waar vluchtige stoffen zoals aceton condenseren) naar middenloop en te stoppen voordat zich foezels vormen. Het rendement van deze manier van stoken is laag maar de kwaliteit van het eindproduct des te hoger.

Single Malt

Volgens de Schotse wetgeving (de Europese is een uitgeklede versie) mag een whisky alleen Single Malt genoemd worden als deze ook is gedistilleerd in één distilleerderij EN in een alambic of potstill.

De meeste Nederlandse whiskyproducenten zijn van oudsher jeneverstokerijen en produceren op dezelfde wijze whisky. Het verschil met de Gerlachus stokerij is dat wij distilleren in een potstill en niet met een zogenoemde kolomdistillatie. Hierdoor komt er meer van de oorspronkelijke smaak van de gerst in het eindproduct, wat bevorderlijk is voor de smaak en de zachte afdronk. Voor zover bekend zijn er slechts een handvol whiskystokerijen in Nederland die distilleren op de wijze zoals dat in Schotland gebeurt; de enige juiste manier om een kwalitatief goede whisky te verkrijgen. De enige manier om met trots je product een Single Malt te mogen noemen.

Door op deze wijze en zeer nauwkeurig te distilleren, is de moutwijn zeer vol van smaak en ongelooflijk zacht. Zo zacht, dat je de moutwijn zelfs al kan drinken! Daarom is onze 3 jaar gelagerde Wiskie (en in de toekomst nog ouder!) zo ontzettend zacht en vol van smaak!

Verder naar lagering

0
    0
    Winkelmandje
    Je winkelmandje is leegTerug naar de webshop