Bereiding

20150919_103044De eerste stap in de bereiding van Wiskie is het maken en laten gisten van het whiskybeslag. Dat heeft dezelfde oorsprong als bier: gemoute gerst wordt geschroot (geplet/gebroken) en verwarmd in water waardoor zetmeel wordt omgezet in suikers.

Vervolgens vergist dit beslag door toevoeging van speciale gistcellen en ontstaat de benodigde alcohol, samen met een hele verzameling belangrijke aroma’s. Na de gisting wordt het beslag twee maal gedistilleerd in onze zelfgebouwde koperen distilleerketel: een ketel met daarop een condensor/koeler. Hierdoor condenseert de alcohol tijdens het verwarmen en stijgt de concentratie in het eindproduct tot zo’n 60%.

Zeer belangrijk tijdens de distillatie is de vorm en afmetingen van de installatie. De smaak van Wiskie wordt bepaald door de stoffen die samen met de alcohol verdampen en uiteindelijk in de fles terechtkomen. De rooksmaak blijft zo behouden.

De balans tussen smaak en hoeveelheid alcohol, kwaliteit versus kwantiteit, luistert heel nauw en vergt een geoefende smaak. De koperen ketel levert een grote bijdrage aan de zachte smaak, vandaar dat zowel de eerste als de tweede stook in koper gebeurt. De kleine omvang van elke run geeft de stoker de mogelijkheid om precies op het juiste moment over te gaan van voorloop (waar methanol en andere vluchtige stoffen zoals aceton condenseren) naar middenloop en te stoppen voordat zich foezels vormen. Het rendement van deze manier van stoken is laag maar de kwaliteit van het eindproduct des te hoger.

De meeste Nederlandse whiskyproducenten zijn van oudsher jeneverstokerijen en produceren op dezelfde wijze whisky. Het verschil met de Gerlachus stokerij is dat wij distilleren in een potstill en niet met een zogenoemde fractioneerkolom. Hierdoor komt er meer van de oorspronkelijke smaak van de gerst in het eindproduct, wat bevorderlijk is voor de smaak en de zachte afdronk. Voor zover bekend zijn er slechts 2 whiskystokerijen in Nederland die distilleren op de wijze zoals dat in Schotland gebeurt; de enige juiste manier om een kwalitatief goede whisky te verkrijgen.

Door op deze wijze en zeer nauwkeurig te distilleren, is de moutwijn zeer vol van smaak en ongelooflijk zacht. Zo zacht, dat je de moutwijn zelfs al kan drinken! Daarom is onze 6 maanden gelagerde Wiskie ook al enorm lekker en wacht je 3 jaar of zelfs langer, dan wordt ‘t allemaal nog veel lekkerder!

Verder naar lagering