Proeven

Elke whisky smaakt anders en iedereen heeft een andere smaak en een eigen favoriet. Gelukkig houdt niet iedereen van hetzelfde en is geen whisky gelijk. Genieten van een Wiskie doe je dan ook optimaal als je vooraf goed hebt geproefd en je keus hebt gemaakt.

1. Inschenken

Schenk Wiskie nooit in het glas dat James Bond altijd gebruikt. Dit glas is veel te ruim en alle aroma’s vervliegen te snel. Gebruik een tulpglaasje of een tumbler met nauwe opening Ite verkrijgen in onze webshop) zodat de alcohol niet te snel verdampt en alle geur blijft hangen.

Tmbler_small1Gooi het glas niet vol, een bodempje is voldoende. Je kunt altijd nog eens bijschenken.

2. Kijken

Proeven doe je ook met je ogen dus kijk eens naar de Wiskie, zie hoe de kleur verschilt per batch (als je de mogelijkheid hebt om meerdere Wiskies te bekijken) maar kijk ook eens goed naar de helderheid. Gerlachus Wiskie is een beetje troebel, zie je dat? Je kijkt er gemakkelijk doorheen maar er hangt een beetje mist in… In een fles die een tijd staat kun je zelfs vlokken zien. Dat zijn de lipiden, vetzuren die tijdens het distilleren mee komen in de spirit en die bijdragen aan een fantastische smaak. Onze Wiskie wordt niet ge-“chillfiltered” waardoor de vetzuren én aroma’s allemaal binnenboord blijven. Esthetisch misschien wat minder, maar extra lekker!

3. Ruiken

Met je neus in het glas ruik je niet alleen de alcohol maar vooral de aroma’s van het hout, de rook en natuurlijk de gerst. Doordat Wiskie niet gemaakt wordt van rogge of haver maar alleen van gerst, is de geur aangenaam zacht. Er zijn niet veel whisky’s met een zulk verfijnde geur van gerst.

Zorg dat je neus voor dat je gaat proeven even helemaal “niks” ruikt: haal een paar keer diep adem door je neus zodat je blanco kunt ruiken.

Als je één druppel water in de Wiskie laat vallen, zal er sneller alcohol verdampen en ruik je nog beter de aroma’s. Doe er daarom ook nooit ijs bij: de Wiskie wordt verdund en koelt af waardoor je praktisch niks meer ruikt. On the rocks is dus no-go.

Drink je Cask Strength (zo’n 60% alcohol, de sterkte zoals de Wiskie uit het vat komt) dan kun je de Wiskie uit de koelkast drinken, dan is ‘ie minder scherp op de tong. Of gebruik zgn. whisky-stones: blokjes die je in de diepvries legt en die de Wiskie koelen zonder dat er water bij komt. Alles naar eigen smaak.

Je ruikt allerlei aroma’s, fruitigheid, teveel om op te noemen. Het nodigt uit tot een eerste slok…

4. Proeven

Neem een klein slokje en voel of de whisky op de tong brandt of toch terughoudend is en de smaak voor laat gaan. Bij het doorslikken bereiken de aroma’s alle smaakpapillen en proef je alle smaken die de whisky te bieden heeft. Via je neusholte bereiken de aroma’s ook je neus en daarna komt de afdronk die behoorlijk lang en zacht is.

Gerlachus Wiskie is heel zacht met een zeer lichte rooksmaak, niet overheersend. Verder proef je duidelijk het graan waarvan deze whisky gemaakt is. Door de rijping op nieuw eikenhout is ook die smaak onmiskenbaar aanwezig en zijn er tonen van noten, vanille en citrus te proeven, fruitig zelfs.

De afdronk is lang en vooral zacht, zeer aangenaam zelfs voor wie niet van een peaty whisky houdt. Zeker de tweede slok en de daarop volgende smaken helemaal compleet.

Tussen het proeven kun je Wiskie prima combineren met een klein stukje chocolade. Neem daarvoor pure chocolade (ongeveer 80%), zo min mogelijk zoet. Laat een stukje smelten op je tong en en proef dan nog eens je Wiskie. Merk hoe de smaken perfect met elkaar combineren. Hemels genieten! Of lekker gele blauwschimmelkaas uit Shropshire (te krijgen bij Kazerij Verschuren in Eijsden trouwens…).

Smaak te pakken? Tijd om een fles te bestellen, klein of groot!

Verder naar de webshop