Nieuwe streekeigen likeur op basis van Mestreechs Aajt

Vandaag is in het BrouwLokaal van Gulpener Bierbrouwerij het startschot gegeven voor een nieuw initiatief van Maastricht Culinair: de productie van een nieuwe streekeigen likeur. Samen met Gulpener Bierbrouwerij en Gerlachus Whiskystokerij gaat de club van restaurants en smaakmakers aan de slag om een likeur te maken op basis van het Mestreechs Aajt, het frisse oerbier dat ontstaat door het in eikenhouten vaten spontaan te laten gisten. De likeur wordt later dit jaar gepresenteerd en staat daarna op de kaart bij de restaurants: puur of als ‘Maastricht Royal apéritif’ in combinatie met een mousserende Apostelhoeve-wijn.

Smaak maken: ambacht, chemie en passie
Om samen likeur te maken, wordt eerst onder leiding van brouwmeester Steven van den Berg een nieuw bier gebrouwen. Dit bier wordt versneden met Mesteechs Aajt, het enige middeleeuwse bier van Nederland, dat sinds 1984 in Gulpen wordt gebrouwen. Met deze basis gaat stoker Thijs Has vervolgens aan de slag om de likeur te destilleren. Zo wordt kennis, ervaring en passie gebundeld om speciaal voor fijnproevers een nieuw streekeigen likeur te ontwikkelen, die voortborduurt op de rijke gastronomische historie van Maastricht en regio.

Regionaal partnerschap
Maastricht Culinair is de club van restaurants en smaakmakers. De samenwerking met Gulpener Bierbrouwerij en Gerlachus Whiskystokerij past in hun ambitie om Maastricht en regio gastronomisch op de kaart te zetten. Gulpener Bierbrouwerij is een onafhankelijke brouwer met een nadrukkelijk MVO-beleid. De kennis van 8 generaties vakmanschap in combinatie met water uit eigen bronnen en hop en gerst afkomstig uit de nabije regio zorgen voor lekker bier afkomstig uit ‘puurzame productie’.
Pure productie is ook het motto van Gerlachus Bierbrouwerij en Whiskystokerij: een onafhankelijk, ambachtelijk familiebedrijf dat sinds 2002 bier en whisky maakt zonder kunstmatige toevoegingen en op een manier die het milieu zo min mogelijk belast.

Foto’s: Jean-Pierre Geusens